De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

In jos

default De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Al|n la data de Joi 11 Oct 2007 - 21:54

Cei care fac primii pasi in Linux world ar trebui sa treaca prin articolul asta http://www.linux.com/articles/47522, care raspunde si la comuna intrebare "Ce distributie de Linux sa aleg"
avatar
Al|n
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 808
Varsta : 46
Location : Nu unde as vrea...
Data de inscriere : 11/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de eci la data de Lun 22 Oct 2007 - 10:29

O scurtă istorie

Povestea începe cu Richard Stallman programator și cercetător la MIT. În 1971, când acesta a început să lucreze la MIT, majoritatea programelor existente puteau fi modificate, customizate și distribuite liber între utilizatorii de computere. Asta înseamnă că dacă un utilizator nu era mulțumit de felul în care un program funcționa, el era liber să îl modifice și să copieze și distribuie programele pe care le deținea și celorlalți utilizatori.

Prin 1980 majoritatea software-ului era proprietar. Asta înseamnă că software-ul are proprietari, care interzic explicit colaborarea între utilizatori, care primesc dreptul de utilizare, dar nu și cel de distribuție sau modificare al programelor. Astfel Richard Stallman s-a văzut pus într-o situație în care ar fi trebuit să-și încalce principiile morale, în cazul în care ar fi folosit programele respective. Singura soluție pentru ieșirea din acest impas era crearea unor alternative libere la programele proprietare.

În 1983 Richard Stallman a pus bazele Proiectului GNU. Scopul acestui proiect era să creeze un sistem de operare liber, pentru că sistemul de operare este cea mai de bază componentă software dintr-un computer, cel care permite programelor și utilizatorilor să opereze computerul. Până la începutul anilor 90 majoritatea componentelor care alcătuiesc un sistem de operare fuseseră create, mai puțin kernelul, inima sistemului de operare, cel care comunică direct cu componentele hardware ale calculatorului.


În 1991, în timp ce Proiectul GNU lucra la propriul lor kernel, Linus Torvalds care tocmai își cumparase un 386 și se săturase de jucat Prince of Persia (după cum povestește prietenul său Lars Wirzenius), se apucă prin luna aprilie (ca orice hacker adevarat) să studieze cum funcționează și cum se poate programa calculatorul pe care tocmai și-l cumpărase. Experimentele lui se transformă curând într-o muncă destul de serioasă pentru realizarea unui sistem de operare asemănător cu Unix care să ruleze pe un 386. În același an în iulie Linus își anunță intențiile și în octombrie face disponibile primele surse. În 5 ianuarie 1992 Linux era deja un kernel stabil și începe să se răspândească cu mare viteză prin întreaga lume. Totul a decurs foarte repede. Datorită faptului că proiectul GNU crease toate uneltele necesare pentru un sistem de operare, inclusiv uneletele de dezvoltare de software (compilatorul & familia), Linus s-a putut concentra asupra kernelului și l-a adaptat pe acesta astfel încât să acomodeze aceste unelte (shell, compilator, program de compresie, etc). La început Linus a avut în vedere pentru kernelul său o licență un pic mai restrictivă decât licența folosită de GNU (GPL), adică o licență care să nu permitea comercializarea, dar până la urmă Linux a fost distribuit cu licența GPL.


Fiindcă Linux era destul de greu de distribuit și apăruseră o grămadă de programe care rulau sub Linux (de la GNU sau chiar de la alte persoane și proiecte care dezvoltau software liber), s-au format distribuțiile de Linux. Grupuri de persoane sau firme, s-au apucat să pună pe floppy discuri, la început, mai apoi pe CD-uri, Linux-ul împreună cu grămezi de aplicații, distribuite în formă binară și uneori chiar și cu surse. Aceast lucru a contribuit la creșterea vitezei de răspândire a Linux-ului și la accesul către un public mai larg.

La un moment dat s-a întâmplat un lucru uimitor. Lumea a început să realizeze faptul că deși software-ul liber fusese conceput pentru a rezolva o dilemă etică și morală, și marea majoritate a oamenilor vedeau în asta un regres din punct de vedere tehnic și economic, rezultatele erau foarte bune chiar și în aceste domenii. “Free Software” oferise un model economic care permitea realizarea de software performant într-un timp foarte scurt, de o calitate foarte bună, cu costuri foarte scăzute. În 1997 compania Netscape a hotărât să distribuie web browser-ul lor ca free software. Se ridica însă o problemă: marile companii erau nemulțumite de denumirea “free software” fiindcă putea să fie interpretată ca software gratuit, ceea ce nu era exclus dar nu era nici implicit. Așa a apărut denumirea de Open Source.


Astăzi tot mai multe companii mari își arată interesul pentru Linux. După Netscape a venit Oracle și mulți alții. S-a ajuns acum la situația în care companiile mari duc o bătălie pentru Linux, asemănătoare cu luptele duse de cavalerii din evul mediu. IBM, Sun, Novel și mulți alții, fiecare se dorește a fi campionul Linux-ului; toți luptă în aceeași tabăra dar fiecare dorește să fie “campionul”.


Totuși, ce este Linux?

Așa cum am spus Linux este un Sistem de Operare. O interfață între calculator și programe sau utilizatori. Este un manager al resurselor calculatorului și este cel care “știe să vorbească” cu fiecare componentă sau sistem periferic (harddisk, floppy disc, CD, placa grafică, modem, imprimantă, placă de rețea, orice se poate “lega” la un calculator).


Mai mult, Linux este un sitem de operare bazat pe Unix, ceea ce înseamnă că moștenește din caracteristicile acestuia: multitasking (adică poate rula mai multe programe în același timp), multiuser (adică mai mulți utilizatori pot folosi calculatorul în același timp sau la momente diferite, în sesiuni de lucru diferite),securitate (fiecare user are drepturi și restricții la folosirea tuturor resurselor puse la dispoziție de sistemul de operare), programe specializate (unul din principiile de bază sunt că programele care alcătuiesc SO-ul trebuie să execute un singur “job”, dar acela foarte bine; problemele mai complexe vor fi realizate din înlănțuirea mai multor programe; ceea ce ne aduce la următoarea caracteristică), interoperabilitate (programele trebuie să comunice între ele, astfel încât să poată fi folosite împreună; ceea ce duce la următoarea caracteristică), respectarea standardelor (Linux este construit pe standarde, POSIX fiind unul din standardele de bază; aceast respect pentru standarde, nu apare doar în SO, ci se întinde și la aplicații, Linux fiind unul din sistemele de operare cu cea mai mare interoperabilitate chiar cu alte sisteme de operare) și în fine, portabilitate (astăzi linux rulează pe procesoare x86, Alpha, Sun SPARC și UltraSPARC, Motorola 68000, PowerPC, PowerPC64, ARM, Hitachi SuperH, IBM S/390, MIPS, HP PA-RISC, Intel IA-64, DEC VAX, AMD x86-64 și CRIS).


Alte caracteristici sunt scalabilitate (Linux se găsește în aparate electronice cu utilitate casnică, PDA-uri, workstation-uri, sisteme desktop și sisteme server), customizabil (oferă o grămadă de opțiuni și alternative, pentru programele rulate, interfețele folosite, și posibilitățile de configurare).


O caracteristică foarte importantă este modul de dezvoltare distribuit, caracteristic oricărui software liber, dar probabil niciunde ajuns la asemenea proporții ca la acest sistem de operare. Asta înseamnă că versiunile noi apar cu mare rapiditate, bug-urile se repară foarte repede (ceea ce este enorm de important când e vorba de găuri în securitatea unui sistem) și că în general oricine este binevenit să contribuie și să îmbunătățească Linux-ul.


Cum folosim Linux?

Aplicațiile pentru Linux erau inițial foarte asemănătoare celor de pe Unix: aplicații științifice, baze de date, aplicații pentru rețele și uneltele specifice programatorilor. Utilizatorii obișnuiți se plângeau că interfețele acestor aplicații nu sunt destul de prietenoase. În ultimii ani însă aplicațiile de Linux s-au schimbat și s-au făcut progrese majore spre sistemul desktop “user friendly”. Înfățișarea Linux-ului s-a schimbat și îmbunătățirile continuă să apară și să fie vizibile “de la o zi la alta”. Avem aplicații pentru office (AbiWord, Gnumeric, suita OpenOffice și multe altele), aplicații pentru comunicare în rețea(suita Mozilla, clientul de mail și organizator Evolution, messenger-ul Gaim, o grămadă de programe pentru Peer2Peer), aplicații pentru entertainment (pentru video și DVD avem Mplayer sau Xine, pentru muzică XMMS, foarte multe jocuri de calitate ca seria Doom, seria Unreal Turnament, Civilization: Call to Power și altele într-o listă destul de mare).


Toate acestea vin împachetate frumos pe o grămadă de CD-uri, într-o grămadă de distribuții și una din primele dificultăți ale cuiva care dorește să folosească Linux, este să-și aleagă distribuția.


Distribuțiile de Linux sunt comerciale (produse de companii precum RedHat, Mandrake, SuSe de la Novel, etc) sau ale unor comunități de voluntari (Debian, Slackware, etc). Ele se mai împart în distribuții pentru uz general (cele de mai sus) și distribuții specifice unor anumite sarcini (servere, firewall, rescue, etc).


De asemenea o categorie importantă de distribuții sunt distribuțiile live care pot rula direct de pe CD, fără să se “atingă” de harddisk-ul calculatorului. Acestea sunt cel mai convenabil mod de a încerca Linux-ul, pentru a face un “test drive”.


Dacă doriți să încercați Linux (ceea ce vă recomand), vă urez succes.


vor urma alte articole

eci
junior
junior

Numarul mesajelor : 13
Data de inscriere : 11/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Al|n la data de Dum 28 Oct 2007 - 10:47

In ajutorul celor care vor sa inceapa sa foloseasca Linux, dar nu stiu ce distributie sa foloseasca, aici aveti un test care va ajuta, e si in limba romana: http://www.desktoplinux.com/articles/AT3269115798.html
avatar
Al|n
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 808
Varsta : 46
Location : Nu unde as vrea...
Data de inscriere : 11/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de eaASy la data de Dum 28 Oct 2007 - 11:30

Al|n a scris:In ajutorul celor care vor sa inceapa sa foloseasca Linux, dar nu stiu ce distributie sa foloseasca, aici aveti un test care va ajuta, e si in limba romana: http://www.desktoplinux.com/articles/AT3269115798.html
Multumesc Very Happy
avatar
eaASy
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 392
Location : i support photoshop
Data de inscriere : 14/10/2007

Vezi profilul utilizatorului http://schhh.ro

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Al|n la data de Joi 1 Noi 2007 - 17:53

Eci, astepam continuarea...

_________________________________
1. "Am invatat ca nu conteaza ce ai in viata ci pe cine ai." Octavian Paler.
2. Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.
3. Mama proștilor e mereu gravidă...
4. Suma inteligentelor pe pamint e constanta. Populatia este in crestere.
n. Presimtirea mortii e mai rea decat moartea insasi
avatar
Al|n
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 808
Varsta : 46
Location : Nu unde as vrea...
Data de inscriere : 11/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de marioaraXXL la data de Lun 12 Noi 2007 - 10:22

eu am avut aproape 1 an linux si am fost foarte multumit de el(merg filmele porno perfect Wink )....dar acuma mi-am bagat din nou windows ca cu linuxu nu puteam sa fac uploud la download si merge de rupe asfaltu ....bine acuma ca si windowsu are cateva buguri ar trebui sa vb cu aia de la microsoft sa le spun niste buguri care le-am descoperit eu ...deci rupe carbonu

marioaraXXL
junior
junior

Numarul mesajelor : 14
Data de inscriere : 12/11/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Ligy la data de Sam 17 Noi 2007 - 18:05

marioaraXXL a scris:eu am avut aproape 1 an linux si am fost foarte multumit de el(merg filmele porno perfect Wink )....dar acuma mi-am bagat din nou windows ca cu linuxu nu puteam sa fac uploud la download si merge de rupe asfaltu ....bine acuma ca si windowsu are cateva buguri ar trebui sa vb cu aia de la microsoft sa le spun niste buguri care le-am descoperit eu ...deci rupe carbonu
tu pentru filme porno tzi`ai bagat linux`ul? lol!

_________________________________
~Listen to your heart~~

Ligy
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 594
Varsta : 26
Location : n`am
Data de inscriere : 19/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de eaASy la data de Sam 17 Noi 2007 - 20:16

idligy a scris:
marioaraXXL a scris:eu am avut aproape 1 an linux si am fost foarte multumit de el(merg filmele porno perfect Wink )....dar acuma mi-am bagat din nou windows ca cu linuxu nu puteam sa fac uploud la download si merge de rupe asfaltu ....bine acuma ca si windowsu are cateva buguri ar trebui sa vb cu aia de la microsoft sa le spun niste buguri care le-am descoperit eu ...deci rupe carbonu
tu pentru filme porno tzi`ai bagat linux`ul? lol!

HAHAHA =)))))))))) " upload la download " =))))
avatar
eaASy
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 392
Location : i support photoshop
Data de inscriere : 14/10/2007

Vezi profilul utilizatorului http://schhh.ro

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Victoria la data de Lun 19 Noi 2007 - 22:05

marioaraXXL a scris:izi u nu rade....ca bag p*** in download si se face upload...si apoi rupe carbonu
ATENȚIE MARE LA EXPRIMARE. ACESTA ESTE UN FORUM DECENT.
avatar
Victoria
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 38
Varsta : 40
Data de inscriere : 28/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de amelia la data de Mar 20 Noi 2007 - 22:43

marioaraXXL tind sa cred ca ai o mica problema....cred ca lipsa isi spune cuvantul......
avatar
amelia
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 122
Data de inscriere : 12/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Al|n la data de Mar 20 Noi 2007 - 23:45

amelia a scris:marioaraXXL tind sa cred ca ai o mica problema....cred ca lipsa isi spune cuvantul......
Nici eu nu as fi spus-o mai bine... ma faceti sa ma simt mandru...

_________________________________
1. "Am invatat ca nu conteaza ce ai in viata ci pe cine ai." Octavian Paler.
2. Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.
3. Mama proștilor e mereu gravidă...
4. Suma inteligentelor pe pamint e constanta. Populatia este in crestere.
n. Presimtirea mortii e mai rea decat moartea insasi
avatar
Al|n
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 808
Varsta : 46
Location : Nu unde as vrea...
Data de inscriere : 11/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Emanuel la data de Mier 21 Noi 2007 - 14:28

Deci Linuxul e bun pt filme PORNO sa intzeleg....astept si alte pareri


Ultima editare efectuata de catre in Mier 21 Noi 2007 - 19:55, editata de 1 ori
avatar
Emanuel
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 712
Varsta : 26
Location : Într-un sat măricel, un oraș forțat.
Data de inscriere : 16/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de red_light la data de Mier 21 Noi 2007 - 16:36

Emanuel a scris:pacat ca nu is moderatot si aici ca avea CLOSE,daca intra parintii unui copil?face crize (poate ala viseaza ca,copilu lui ii sfant).........noi sa fim sanatosi
1. prin a fi moderator nu inseamna ca poti da close asha cum vrei tu. fiecare are dreptul sa isi exprime parerea. daca omul e needucat si asha stie el mai bine asha a zis. tu ziceai candva sa nu judecam si sa incercam sa ii educam. ai renuntat asha repede la ideea aia ? sau ai realizat ca viatza nu e asha roz cum o credeai ?
2. parintii isi dau seama cine esti si cum te comporti cu altii dintr`o singura privire, te`au crescut si te`au educat. chiar daca uneori te mai lasa sa iti faci de cap, sa crezi ca tu esti cel mare si tare ei vor sti mereu cine esti tu cu adevarat si cand vor crede de cuviinta vor discuta cu tine sau te vor certa ( depinde de caracterul fiecaruia) si vor incerca sa te duca pe calea cea dreapta... dar retine, nu vei fi mereu sub aripa lor protectoare si daca nu iei in seama ce iti spun ei acum intr`o buna zii o sa regreti... prin asta nu zic ca tre sa faci tot ce zic ei, dar tre sa te gandesti si la ideea care ti`au dat`o ei, si chiar daca nu acum intr`o buna zii macar sa incerci sa faci si ce te`au sfatuit ei...

_________________________________
People say i have a bad attitude !!! I say Fuck`em
www.artophoto.deviantart.com
avatar
red_light
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 336
Varsta : 30
Location : stei
Data de inscriere : 20/10/2007

Vezi profilul utilizatorului http://www.artophoto.deviantart.com

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de amelia la data de Mier 21 Noi 2007 - 16:53

Multumesc domn profesor..Very Happy
avatar
amelia
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 122
Data de inscriere : 12/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Emanuel la data de Mier 21 Noi 2007 - 19:54

Red_Light parca vorbesti din *** Omul cat traieste invata si tot.....moare Vorbeste si tu serios macar....sau gandeste inainte sa post3zi ceva in genu asta...sa fim seriosi akma putin....Daca vrei sa discuti de filme porno sau virusi faci un forum 4PornMovies sau ceva in genu Dar Ok e Linuxul bun pt filme porno zice Marioara XXL daca vor mai fi faze mai clare sa le iei apararea

Sa zicem ca ai dreptate........
avatar
Emanuel
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 712
Varsta : 26
Location : Într-un sat măricel, un oraș forțat.
Data de inscriere : 16/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de red_light la data de Mier 21 Noi 2007 - 20:09

Emanuel a scris:Red_Light parca vorbesti din *** Omul cat traieste invata si tot.....moare Vorbeste si tu serios macar....sau gandeste inainte sa post3zi ceva in genu asta...sa fim seriosi akma putin....Daca vrei sa discuti de filme porno sau virusi faci un forum 4PornMovies sau ceva in genu Dar Ok e Linuxul bun pt filme porno zice Marioara XXL daca vor mai fi faze mai clare sa le iei apararea

Sa zicem ca ai dreptate........
ce ai zis tu nu are nici o legatura cu ce am zis eu. probabil nu ai inteles ce am zis eu. mai citeste odata poate o sa intelegi. nu vorbeam din ***, vorbeam f serios, si nu ma mai lua cu faze de astea ca pot sa iti dau lectii in orice materie. mai maturizeaza`te, ca sa poti sa spui cu adevarat ca aparatul tau de P***t se numeste p***.

_________________________________
People say i have a bad attitude !!! I say Fuck`em
www.artophoto.deviantart.com
avatar
red_light
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 336
Varsta : 30
Location : stei
Data de inscriere : 20/10/2007

Vezi profilul utilizatorului http://www.artophoto.deviantart.com

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Emanuel la data de Mier 21 Noi 2007 - 20:21

...................
marioaraXXL a scris:izi u nu rade....ca bag p*** in download si se face upload...si apoi rupe carbonu

Limbaj demn de un forum decent ai 10 la multe materii poate dar eu nu's tocilar vreau sa intzeleg mai mult decat sa invatz apropo te ambalezi usor imi zici cand intri in a5a?


Ultima editare efectuata de catre in Mier 21 Noi 2007 - 20:31, editata de 2 ori
avatar
Emanuel
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 712
Varsta : 26
Location : Într-un sat măricel, un oraș forțat.
Data de inscriere : 16/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Cezar la data de Mier 21 Noi 2007 - 20:22

Nu stiu ce sa spun de tine Emanuel, fi si tu mai decent, ce crezi ca daca folosesti cuvintele cenzurate inseamana ca arata frumos. Te rog cenzureaza-ti vocabularul. Multumesc!
avatar
Cezar
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 296
Varsta : 27
Location : p-aci si eu, nu cred ca ar conta prea mult...
Data de inscriere : 25/10/2007

Vezi profilul utilizatorului http://www.youforum.forumotion.com

Sus In jos

default Re: De citit inainte de a intreba ce distributie de Linux sa fol

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum