Alimentatia ecologica

In jos

default Alimentatia ecologica

Mesaj Scris de Simona la data de Mier 8 Oct 2008 - 18:01






Alimentatia ecologica


Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de
origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor
chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse
iradierii iar in urma producerii lor, mediul inconjurator nu a avut de suferit.
Pentru a se considera organica, productia agricola sau zootehnica trebuie sa se
desfasoare conform principiilor ecologice, timp de minim 3 ani. Iata cateva
dintre calitatile alimentelor ecologice.

1. Productia delegume, fructe si carne organice nu foloseste substante chimice (pesticide,
hormoni, etc.), spre deosebire de cea obisnuita. Spre exemplu, marul cultivat
in mod conventional contine in jur de 30 de substante artificiale, concentrate
in coaja, chiar si dupa spalare.

2. Produsele organice contin cu minim 50% mai multe vitamine, minerale, enzime si
fitoelemente comparativ cu acelea conventionale. Cromul este un micronutrient
deficitar in dieta moderna si se afla mai concentrat cu 78% mai mult decat in
alimentele ecologice. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejeaza
de radicalii liberi si are un nivel de concentrare in alimentele organice mai
mare cu 400% fata de cele conventionale. Calciul are biodisponibilitate cu 70%
mai mare in alimentele ecologice. Litiul, folosit in tratarea diverselor forme
de depresie, este cu 200% mai concentrat in alimentele ecologice si magneziul
necesar sistemului muscular, cu 140%.

3. Alimentatia organica este singurul mod practic de evitare si protest impotriva produselor modificate
genetic.

4. Lactatele, spre exemplu, trebuie consumate cat mai naturale deoarece tot ce exista in
supermarket provine din ferme in care animalele sunt tratate si hranite cu
amestecuri de antibiotice, hormoni si alte medicamente care promoveaza cresterea
productiei. In plus exista si pericolul hranirii animalelor cu soia modificata
genetic, fapt care se intampla si in Occident.

5. Gustul si aroma fructelor si legumelor ecologice sunt diferite de ale celor crescute
conventional.

Din pacate, in Romania inca nu exista o definitie si mai ales o certificare
clara a produselor alimentare ecologice sau organice. De asemenea, nu exista
inca magazine in care sa se vanda aceste produse. Deocamdata, cel putin din inertie, speranta
noastra de a ne apropia de natura, ramane tot in piata, la tarani, insa nu stim
nici cat de "curat" sunt cultivate si crescute aceste produse. Sa nu
uitam insa ca vremurile s-au schimbat si in zonele rurale si ca paradisul
gradinii de vara, in vacanta la bunici a cam disparut. Asadar, pana cand vor
exista si la noi organisme care sa certifice cu responsabilitate cat de
"curat" este un aliment, sa incercam sa mancam cat mai natural si mai
echilibrat si sa evitam cat mai mult produsele semipreparate, sarea, zaharul,
grasimile, aditivii alimentari, macar atat cat ne sta in putinta.

Simona
junior
junior

Numarul mesajelor : 42
Data de inscriere : 06/10/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: Alimentatia ecologica

Mesaj Scris de Emanuel la data de Joi 9 Oct 2008 - 6:17

Alimentatia sanatoasa ar trebui sa fie ceva normal pentru noi, Europenii dar din goana dupa profit a unora avem in fata mancare de Chinezi.
avatar
Emanuel
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 712
Varsta : 26
Location : Într-un sat măricel, un oraș forțat.
Data de inscriere : 16/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: Alimentatia ecologica

Mesaj Scris de Dorin la data de Joi 9 Oct 2008 - 13:36

nice job...

_________________________________
.
avatar
Dorin
membru fondator
membru fondator

Numarul mesajelor : 625
Location : Everywhere
Data de inscriere : 11/10/2007

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

default Re: Alimentatia ecologica

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum